kto
sme? | ponuka firmy | referencie
| kontakt
Vzdelávací
program
Firma
FoCo – Food consulting, je akreditovaná na
ďalšie vzdelávanie Akreditačnou komisiou Ministerstva školstva
SR a ponúka vzdelávanie pre zamestnancov výrobných a obchodných
prevádzok pôsobiacich v celom reťazci od prvovýroby potravín
až po ich uvádzanie do obehu a pre prevádzky spoločného stravovania.
Výhodou našich vzdelávacích akcií je skutočnost, že firma FoCo
môže zabezpečit školenia pre radových pracovníkov priamo vo
Vašom objekte ( pokiaľ sú na to vhodné podmienky ), ako aj v
dohodnutom termíne. Školenia sú zabezpečené lektormi, ktorí
majú skúsenosti z auditov vykonaných komisármi potravinového
dozoru EU a absolvovali študijné pobyty v zahranicí.
Od roku 1999 sme spracovali dokumentáciu SVP a HACCP pre výrobné
jednotky najrôznejšieho zamerania. Vo vzdelávacom programe sú
využité aj skúsenosti z auditov vykonaných komisármi EU v exportných
prevádzkach.. Semiáre sú vedené tak, aby sa v maximálnej miere
priblížila aplikácia požiadaviek legislatívy vo výrobe – využitie
audio vizuálnej techniky.
Školiace
akcie firmy FoCo pozostávajú z Projektu I. a Projektu II.
Projekt
I.
Jedná
sa o školenie určené radovým pracovníkom v prvých fázach výroby,
až po úroveň majstra prevádzky. Vzhľadom na to, že témou tohoto
školenia je úvod do Správnej výrobnej praxe a pochopenie zmyslu
zavedenia HACCP v prevádzke, môžu sa ho zúcastnit aj technickí
pracovníci, ktorí zabezpečujú chod technologického zariadenia
vo výrobe.
Seminár sa končí jednoduchým testom k odprednášanej téme, ktorého
sa zúčastnia všetci školení pracovníci. Okrem toho firma obdrží
texty k odprednášaným témam a potvrdenie od akreditovanej firmy
FoCo o absolvovaní školenia v zmysle VIII. Hlavy Potravinového
kódexu SR.
V rámci Projekyu I. si môže majiteľ s firmou FoCo dohodnúť školenia
aj na iné témy, ktoré si sám určí a ktoré je firma oprávnená
odprednášať.
Projekt II.
Tento
projekt je určený pracovníkom s vyššou vzdelanostnou a odbornou
úrovňou, a to od majstrov výroby , vedúcich a riadiacich pracovníkov,
ako aj celému manažmentu firmy. Témy školenia sú zamerané priamo
na výučbu spracovania dokumentácie podľa požiadaviek a v zmysle
VIII. Hlavy Potravinového kódexu – Zásad správnej výrobnej praxe
a HACCP. Školenie je dvojdňové a končí sa absolvovaním už náročnejšieho
testu z odprednášaných tém, ktoré účastník dostane vo forme
zborníka prednášok. Vydanie osvedčenia so štátnym razítkom je
podmienkou úspešného absolvovania testu.
harmonogram
projektov na stiahnutie: projekty.doc
(WinRAR: 40KB)
Projekt
I.
doba
trvania |
časť
kurzu |
vzdelávací
cieľ |
metóda |
použité
študijné materiály a pomôcky |
lektor
(-i) |
1
hod. |
Legislatívny
úvod |
Pochopenie
významu potravinovej bezpečnosti pre spoločnosť a v spojitosti
s legislatívou. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií |
hlavný
lektor |
1
hod. |
Zásady
správnej výrobnej praxe |
Uvedenie
pracovníkov do problematiky SVP a jej uplatňovania priamo
pri výrobných procesoch. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií, videokaziet a diapozitívov |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
HACCP
v praxi |
Uvedenie
pracovníkov do problematiky HACCP a vysvetlenie ich účasti
v systéme kontroly. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií, videokaziet a diapozitívov |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Systém
zabezpečenia kontroly a dokumenty SVP |
Názorné
príklady potrebnej dokumentácie a jej vedenia. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií, videokaziet a diapozitívov |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Diskusia
a test |
Diskusia
k odprednášaným témam a vypracovanie testu. |
|
|
hlavný
lektor |
spolu:
5 hod. |
|
Vyhodnotenie
testu a vystavenie potvrdenia pre účastníkov. |
|
|
hlavný
lektor |
Projekt
II.
doba
trvania |
časť
kurzu |
vzdelávací
cieľ |
metóda |
použité
študijné materiály a pomôcky |
lektor
(-i) |
1
hod. |
Zásady
správnej výrobnej praxe
Význam potravinovej bezpečnosti a erópske požiadavky
|
Pochopenie
významu potravinovej bezpečnosti pre spoločnosť a v spojitosti
s legislatívou. Definícia oblasti zodpovednosti výrobcov
a spotrebiteľov. Vývojové zmeny v potravinárskom priemysle
a príslušnej legislatíve. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií |
hlavný
lektor |
1
hod. |
Zásady
správnej výrobnej praxe
Diskusia |
Uvedenie
pracovníkov do problematiky SVP a jej uplatňovania priamo
pri výrobných procesoch. Pochopenie zmyslu VIII. Hlavy PK
SR v praxi u všetkých komodít potravinárskeho priemyslu. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií, videokaziet a diapozitívov |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Dokumenty
správnej výrobnej praxe (SVP)
Diskusia |
Názorné
oboznámenie účastníkov s rozsahom a obsahom dokumentov požadovaných
v zmysle právnej legislatívy na zabezpečenie potravinovej
bezpečnosti. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií, videokaziet a diapozitívov |
špecializovaný
lektor |
2
hod. |
Názorná
ukážka uplatňovania SVP v praxi v štátoch EU |
Ukážka
uplatňovania SVP v praxi pomocou videozáznamu a uvedenie
pracovníkov a ich vedomia vo vzťahu - výrobný proces a SVP. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií |
špecializovaný
lektor |
2
hod. |
HACCP
v praxi
Zdravotné
riziká v agropotra- vinárskom sektore
Diskusia |
Uvedenie
pracovníkov do problematiky HACCP a vysvetlenie ich účasti
v systéme kontroly. Identifikácia vývojových zmien rizikových
faktorov. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Prezentácia
európskej legislatívy
Diskusia |
Oboznámenie
účastníkov s niektorými smernicami EU a ich dosahu na náš
potravinársky priemysel. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií, videokaziet a diapozitívov |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Nebezpečenstvá
pri výrobe potravín
Diskusia |
Hlavné
členenie biologických, chemických, fyzikálnych a iných priamo
s nimi súvisiacich nebezpečenstiev, ktoré majú dosah na
zdravotnú nezávadnosť potravín. |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií, videokaziet a diapozitívov |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Analýza
rizík a analýza preventívnych opatrení
Diskusia |
Osvojenie
si pojmov "riziká" |
ústny
výklad |
videoprojekcia
fólií |
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Identifikácia
kritických kontrolných bodov a monitorovacích kritérií
Diskusia |
Osvojenie
si pojmov kritických kontrolných bodov. Diferenciácia medzi
kritickým kontrolným bodom a Správnou výrobnou praxou. Osvojenie
si monitorovacích kritérií. |
práca
na konkrétnom cvičení kladením otázok skupine s následnou
korekciou a teoretickou kontrolou prostredníctvom porovnania
s hlavnými definíciami |
videoprojekcia
fólií
|
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Nápravné
opatrenia
Vypracovanie
plánu HACCP
Diskusia |
Schopnosť
definovať nápravné opatrenie. Pochopenie významu auditu
s cieľom vytvoriť podmienky pre vypracovanie plánu HACCP. |
práca
na konkrétnom cvičení kladením otázok skupine s následnou
korekciou a teoretickou kontrolou prostredníctvom porovnania
s hlavnými definíciami |
videoprojekcia
fólií
vzorové
listy nápravných opatrení spolu s limitnými prahmi, vzorové
nezhody
|
špecializovaný
lektor |
1
hod. |
Absolvovanie
testu |
Preskúšanie
znalostí získaných na školení a preverenie schopnosti samostatnej
činnosti pri tvorbe kontrolného systému. |
vypracovanie
písomného testu s možnosťou výberu správnej odpovede |
|
hlavný
lektor |
spolu:
13 hod. |
|
Vyhodnotenie
testu a vystavenie osvedčenia pre účastníkov. |
|
|
|
|