kto sme? | ponuka firmy | referencie | kontakt

 

Vzdelávací program

Firma FoCo – Food consulting, je akreditovaná na ďalšie vzdelávanie Akreditačnou komisiou Ministerstva školstva SR a ponúka vzdelávanie pre zamestnancov výrobných a obchodných prevádzok pôsobiacich v celom reťazci od prvovýroby potravín až po ich uvádzanie do obehu a pre prevádzky spoločného stravovania.
Výhodou našich vzdelávacích akcií je skutočnost, že firma FoCo môže zabezpečit školenia pre radových pracovníkov priamo vo Vašom objekte ( pokiaľ sú na to vhodné podmienky ), ako aj v dohodnutom termíne. Školenia sú zabezpečené lektormi, ktorí majú skúsenosti z auditov vykonaných komisármi potravinového dozoru EU a absolvovali študijné pobyty v zahranicí.

Od roku 1999 sme spracovali dokumentáciu SVP a HACCP pre výrobné jednotky najrôznejšieho zamerania. Vo vzdelávacom programe sú využité aj skúsenosti z auditov vykonaných komisármi EU v exportných prevádzkach.. Semiáre sú vedené tak, aby sa v maximálnej miere priblížila aplikácia požiadaviek legislatívy vo výrobe – využitie audio vizuálnej techniky.

Školiace akcie firmy FoCo pozostávajú z Projektu I. a Projektu II.

Projekt I.

Jedná sa o školenie určené radovým pracovníkom v prvých fázach výroby, až po úroveň majstra prevádzky. Vzhľadom na to, že témou tohoto školenia je úvod do Správnej výrobnej praxe a pochopenie zmyslu zavedenia HACCP v prevádzke, môžu sa ho zúcastnit aj technickí pracovníci, ktorí zabezpečujú chod technologického zariadenia vo výrobe.
Seminár sa končí jednoduchým testom k odprednášanej téme, ktorého sa zúčastnia všetci školení pracovníci. Okrem toho firma obdrží texty k odprednášaným témam a potvrdenie od akreditovanej firmy FoCo o absolvovaní školenia v zmysle VIII. Hlavy Potravinového kódexu SR.
V rámci Projekyu I. si môže majiteľ s firmou FoCo dohodnúť školenia aj na iné témy, ktoré si sám určí a ktoré je firma oprávnená odprednášať.

Projekt II.

Tento projekt je určený pracovníkom s vyššou vzdelanostnou a odbornou úrovňou, a to od majstrov výroby , vedúcich a riadiacich pracovníkov, ako aj celému manažmentu firmy. Témy školenia sú zamerané priamo na výučbu spracovania dokumentácie podľa požiadaviek a v zmysle VIII. Hlavy Potravinového kódexu – Zásad správnej výrobnej praxe a HACCP. Školenie je dvojdňové a končí sa absolvovaním už náročnejšieho testu z odprednášaných tém, ktoré účastník dostane vo forme zborníka prednášok. Vydanie osvedčenia so štátnym razítkom je podmienkou úspešného absolvovania testu.

harmonogram projektov na stiahnutie: projekty.doc (WinRAR: 40KB)

Projekt I.

doba trvania časť kurzu vzdelávací cieľ metóda použité študijné materiály a pomôcky lektor (-i)
1 hod. Legislatívny úvod Pochopenie významu potravinovej bezpečnosti pre spoločnosť a v spojitosti s legislatívou. ústny výklad videoprojekcia fólií hlavný lektor
1 hod. Zásady správnej výrobnej praxe Uvedenie pracovníkov do problematiky SVP a jej uplatňovania priamo pri výrobných procesoch. ústny výklad videoprojekcia fólií, videokaziet a diapozitívov špecializovaný lektor
1 hod. HACCP v praxi Uvedenie pracovníkov do problematiky HACCP a vysvetlenie ich účasti v systéme kontroly. ústny výklad videoprojekcia fólií, videokaziet a diapozitívov špecializovaný lektor
1 hod. Systém zabezpečenia kontroly a dokumenty SVP Názorné príklady potrebnej dokumentácie a jej vedenia. ústny výklad videoprojekcia fólií, videokaziet a diapozitívov špecializovaný lektor
1 hod. Diskusia a test Diskusia k odprednášaným témam a vypracovanie testu.     hlavný lektor
spolu:
5 hod.
  Vyhodnotenie testu a vystavenie potvrdenia pre účastníkov.     hlavný lektor

Projekt II.

doba trvania časť kurzu vzdelávací cieľ metóda použité študijné materiály a pomôcky lektor (-i)
1 hod.

Zásady správnej výrobnej praxe

Význam potravinovej bezpečnosti a erópske požiadavky

Pochopenie významu potravinovej bezpečnosti pre spoločnosť a v spojitosti s legislatívou. Definícia oblasti zodpovednosti výrobcov a spotrebiteľov. Vývojové zmeny v potravinárskom priemysle a príslušnej legislatíve. ústny výklad videoprojekcia fólií hlavný lektor
1 hod.

Zásady správnej výrobnej praxe

Diskusia

Uvedenie pracovníkov do problematiky SVP a jej uplatňovania priamo pri výrobných procesoch. Pochopenie zmyslu VIII. Hlavy PK SR v praxi u všetkých komodít potravinárskeho priemyslu. ústny výklad videoprojekcia fólií, videokaziet a diapozitívov špecializovaný lektor
1 hod.

Dokumenty správnej výrobnej praxe (SVP)

Diskusia

Názorné oboznámenie účastníkov s rozsahom a obsahom dokumentov požadovaných v zmysle právnej legislatívy na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti. ústny výklad videoprojekcia fólií, videokaziet a diapozitívov špecializovaný lektor
2 hod. Názorná ukážka uplatňovania SVP v praxi v štátoch EU Ukážka uplatňovania SVP v praxi pomocou videozáznamu a uvedenie pracovníkov a ich vedomia vo vzťahu - výrobný proces a SVP. ústny výklad videoprojekcia fólií špecializovaný lektor
2 hod.

HACCP v praxi

Zdravotné riziká v agropotra- vinárskom sektore

Diskusia

Uvedenie pracovníkov do problematiky HACCP a vysvetlenie ich účasti v systéme kontroly. Identifikácia vývojových zmien rizikových faktorov. ústny výklad videoprojekcia fólií špecializovaný lektor
1 hod.

Prezentácia európskej legislatívy

Diskusia

Oboznámenie účastníkov s niektorými smernicami EU a ich dosahu na náš potravinársky priemysel. ústny výklad videoprojekcia fólií, videokaziet a diapozitívov špecializovaný lektor
1 hod.

Nebezpečenstvá pri výrobe potravín

Diskusia

Hlavné členenie biologických, chemických, fyzikálnych a iných priamo s nimi súvisiacich nebezpečenstiev, ktoré majú dosah na zdravotnú nezávadnosť potravín. ústny výklad videoprojekcia fólií, videokaziet a diapozitívov špecializovaný lektor
1 hod.

Analýza rizík a analýza preventívnych opatrení

Diskusia

Osvojenie si pojmov "riziká" ústny výklad videoprojekcia fólií špecializovaný lektor
1 hod.

Identifikácia kritických kontrolných bodov a monitorovacích kritérií

Diskusia

Osvojenie si pojmov kritických kontrolných bodov. Diferenciácia medzi kritickým kontrolným bodom a Správnou výrobnou praxou. Osvojenie si monitorovacích kritérií. práca na konkrétnom cvičení kladením otázok skupine s následnou korekciou a teoretickou kontrolou prostredníctvom porovnania s hlavnými definíciami

videoprojekcia fólií

špecializovaný lektor
1 hod.

Nápravné opatrenia

Vypracovanie plánu HACCP

Diskusia

Schopnosť definovať nápravné opatrenie. Pochopenie významu auditu s cieľom vytvoriť podmienky pre vypracovanie plánu HACCP. práca na konkrétnom cvičení kladením otázok skupine s následnou korekciou a teoretickou kontrolou prostredníctvom porovnania s hlavnými definíciami

videoprojekcia fólií

vzorové listy nápravných opatrení spolu s limitnými prahmi, vzorové nezhody

špecializovaný lektor
1 hod. Absolvovanie testu Preskúšanie znalostí získaných na školení a preverenie schopnosti samostatnej činnosti pri tvorbe kontrolného systému. vypracovanie písomného testu s možnosťou výberu správnej odpovede   hlavný lektor
spolu:
13 hod.
  Vyhodnotenie testu a vystavenie osvedčenia pre účastníkov.